2001, Rotterdam is gekozen als culturele hoofdstad van Europa. Politiek correcte graaiers van gevestigde instanties vullen hun zakken met projecten passend binnen het programma bepaald door kaderscheppende beleidsmakers. Goede connecties, aansluiten op de politieke hype en de juiste termen echoën zijn sleutel tot realisatie. Kwaliteit, originaliteit, artistieke vrijheid en buiten de kaders denken worden niet gehonoreerd.
Zo bloeien, juist op niet-gesubsidieerd niveau, nieuw artistieke uitingen vanzelf op: Rotterdam wordt geteisterd door een ware stickerplaag.
Overal in de stad worden mensen geconfronteerd met vliegen, deurbellen, vogels, het tietenmonster, ‘jezus komt’ en honden stickers. In een korte periode staat de stad vol met verborgen berichten, volledig ondergestickerd. Vanuit heel Europa komen mensen om hun stickers te plakken, of het fenomeen vast te leggen. Zo ontstonden ook de wildgeplakte kunstposters als protest op de wervende cultuur posters van de gevestigde instanties.
Al gauw wordt het herkent als street-art en pikken de nieuwskanalen het fenomeen op.
Dit is het klimaat waarin Lastplak vorm kreeg. In de loop der jaren werd heel Europa bezocht, maar ook Rusland, Mexico, Syrië en waar ook ter wereld een Lastplakker zich bevond, werd de wereld kleurrijker en een sticker, tag of piece rijker.
Er wordt gevraagd en ongevraagd gepaint op festivals, rooftops, caravans, mensen, auto’s..
Het begon met Boortorrie, die stickers plakt van deurbellen, naast deuren. Daarop staat Lastplak 3x bellen. Dit maakte hem direct beroemd in Rotterdam. Al snel gaat hij samenwerken met Grafitti artist ACAB die eigengemaakte punk stickers plakt. Tomek volgde en Lastplak was een feit.
Oles en Tietenmonster waren ook al actief met nachtelijke painting-sessies met uitgeknipte stencils en eigen gemaakte posters, opererend onder de naam ECHT NIET.
P.Bloem (alias OX -Alien) maakte thuis houten panelen en schroefde die later op muren buiten. Via Oles werd hij deel van ‘Echt niet’ en samen plakte ze heel België en Frankrijk onder in de zomer van 2001. De twee groepen vonden elkaar en sinds 2003 wordt alleen nog de naam Lastplak gebezigd.
De vaste crew groeide in de loop der jaren met MARSL, PINWIN, A/Sterf, YEN, WATNOUGRRT en MAYB. Andere street-art kunstenaars sloten aan op sessies aan.
Gevraagd en ongevraagd wordt gepaint op festivals, rooftops, caravans, mensen, auto’s..
Heel Europa werd bezocht, maar ook Rusland, Mexico, Syrië en waar ook ter wereld een Lastplakker zich bevond, werd de wereld kleurrijker en een sticker, tag of piece rijker.
WE ARE LASTPLAK. WE LOVE TO PAINT.